Skip to main content

Beter dan je meter

Begin januari startten ruim 60 huishoudens uit Oud-Ittersum met de challenge ‘Beter dan je meter!”. Zij kregen een apparaatje (zogeheten Earn-E), gekoppeld aan de slimme meter in de meterkast. Daarmee konden ze zelf zien welk apparaat in huis hoeveel energie verbruikt. ‘Dat geeft inzicht en houvast en maakt je meer bewust van je energieverbruik. Dit kan op jaarbasis een besparing van honderd euro opleveren. Wat heeft de proef opgeleverd?

Beter dan je meter

Het gaat om een proef van gemeente Zwolle in samenwerking met Het Groene Zuiden om mensen meer bewust te maken welke apparaten en handelingen in huis de meeste energie verbruiken. De deelnemers aan de proef krijgen opdrachten waarmee ze gericht aan de slag gaan om het energieverbruik in huis beter te reguleren. Het gaat om vragen als: Is het slim om je huis ’s ochtends op te warmen van 15 naar 19 graden of kun je beter de hele nacht de cv op 17 graden laten staan?

De deelnemers in deze proef hebben laten zien dat zij bereid zijn om kritisch te zijn en actief naar mogelijkheden te zoeken om energie te besparen. En door dingen net even anders te doen, scheelt dit toch weer. Denk aan het gebruik van een thermoskan voor het gekookte water zodat de waterkoker maar 1x per dag aan hoeft en niet voor elk kopje een piek op de meter vertoont. Of door elke avond voor het slapen de schakelaar van het verlengsnoer uit te zetten waarmee alle apparatuur niet langer stand-by maar echt uit staat. Het is een kleine aanpassing om het sluipverbruik in huis tegen te gaan.

“De thermostaat van de kachel een graad lager zetten scheelt aanzienlijk in het gasverbruik en maakt eigenlijk niet veel verschil als het gaat om inleveren op gemak, “

En er kwamen meer opvallende of eenvoudige maar effectieve tips:

 • Maak gebruik van de zon
  Als het zonnig is buiten maak hier dan zo veel mogelijk gebruik van. Zorg dat er zo veel mogelijk zon je huis binnen komt. Het omgekeerde geldt als het donker (en koud) is buiten. Dan zo veel mogelijk de gordijnen dicht.
 • Ecostand
  Maak gebruik van de ecostand op je vaatwasser of wasmachine.
 • Verlichting 
  Vervang je gloeilampen voor led-verlichting en heb je radiatoren? Plaats er radiator ventilatoren onder, scheelt een hoop energie opwekken.
 • Eieren koken…
  Wist je dat als je eieren kookt, het water aan de kook hoeft te brengen en daarna kan je de warmtebron uitzetten…? Dit lukt alleen maar als je een pan gebruikt met deksel en deze laat je er op zitten. Het is een beetje spelen met het aantal minuten maar neem ongeveer het dubbele aan minuten dan dat je normaal gebruik om je ei te koken. En hoe meer eieren, hoe langer je moet wachten. Een voorbeeld: ik kook mijn ei in een pan met deksel en het ei ligt onder water in de pan. Na het koken wacht ik een kwartier en heb ik een half hard ei. En wat doe je daarna met het water…? Gebruik het om je vieze vaat voor te spoelen of gebruik het voor de afwas, dat kan ook.

Het lijken verwaarloosbare dingen maar door hier actief mee aan de slag te gaan wordt veel bespaard en stroomt de energie alleen waar die nodig is.

Honderden m3 gas bespaard
Voor veel inwoners is deze challenge een bevestiging geweest dat zij al op de goede weg zijn en dat zij nog veel energie konden besparen. In reacties op het platform blijkt dat de deelnemers dit terugzagen in hun jaarafrekening. Sommigen deelden dat zij 500 of 600 m3 gas minder hebben verbruikt ten opzichte van vorig jaar. Een enorme besparing! Een aantal deelnemers concludeert dan ook dat de volgende stap gericht zal zijn op aanpassingen in de woning om de gebruikte energie nog beter te benutten. Denk aan isolatie, maar ook radiator ventilatoren, radiatorfolie en tochtstrippen om de kou buiten te houden en de warmte binnen langer vast te houden.

Het Groene Zuiden kan hierin advies bieden en meedenken over de beste oplossingen. Een aantal dingen kan iedereen doen, maar als het gaat om aanpassingen in huis, is het maatwerk om tot het beste resultaat te komen.

Meer informatie: https://beterdanjemeter.nl/

(tekst: Daniƫlle Andringa / Foster)

Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.

Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws & verhalen

Social media-held gezocht

Word ook energiecoach!

Eerste warmtewandeling een succes