Eerste warmtewandeling een succes
Aan de Van der Schuerenmarke is de eerste warmtewandeling van Zuid gehouden. Onder begeleiding van energiecoach Irene gingen bewoners met een warmtecamera op zoek naar warmtelekken.
Isolatietest
“Een isolatietest” zo noemt initiatiefneemster Mieke Steenbruggen het. Want van ‘warmte’ was geen sprake die avond. In een waterkoude avond begin januari komt een grote groep bewoners bij elkaar in de werkruimte naast haar huis. Om de kou tegen te gaan krijgen ze warme appelsap opgediend en al snel gaat het gesprek over energievoorziening. Moet jouw CV vervangen? Hoe bevalt dat infraroodpaneel? Als de groep is voorverwarmd, gaan ze bij een aantal huizen op zoek naar warmtelekken. De bewoners hebben bewust hun huis goed opgestookt. Vanwege het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten zijn de verschillen tussen warme en koude delen zo opgespoord.
Kieren
‘Zo hebben we een aan de zijkant van ons huis één raam vervangen door HR++ glas. Het andere is nog traditioneel dubbel glas. Dat kon je meteen terugzien in de kleuren op de camera. Die laat koude delen blauw en warmte kleurt juist oranje en rood. Bij oud glas zie je dat goed. Maar ook bij het nieuwe glas komt de warmte nog langs de kieren.’
Het kostte Mieke geen moeite om haar buren te enthousiasmeren. Al sinds de bouw, zo’n dertig jaar geleden zijn buren verenigd, alleen al vanwege het platte dak dat de huizen met elkaar delen. ‘Het was eigenlijk wat verwaterd. Veel mensen zijn vertrokken, en er is nog maar een klein groepje van het eerste uur over. Burencontact heeft onderhoud nodig. En nadenken over woningisolatie is een hartstikke goede reden om elkaar op te zoeken. Je hebt immers allemaal hetzelfde huis. Ik ben bij alle buren langsgegaan en heb bij iedereen aangebeld en een praatje gemaakt. Ik vond het verrassend hoeveel buren met dezelfde vragen zitten als ik over isolatie en het verwarmen van het huis. Meer dan de helft van de bewoners is er gewoon actief mee bezig!’
“Verassend hoeveel buren met dezelfde vragen zitten over isolatie en het verwarmen van het huis.”
Napraten
Tijdens de wandeling ontstaan er allerlei leuke gesprekken over de isoleren en plannen voor het duurzaam verwarmen van het huis. Toch haken steeds meer mensen gedurende de wandeling af. Aangekomen bij het laatste huis, als energiecoach Irene voor de zoveelste keer dapper de trap beklimt om een gevel te scannen, is er nog maar een klein groepje over. ‘Ik dacht dat iedereen weer naar huis was gegaan vanwege de kou. Maar wat bleek? De hele groep was teruggegaan naar de werkruimte naast mijn huis, om daar na te praten en nog een warme appelsap te scoren.’
Ook naderhand laat de warmtewandeling zijn sporen na. Appgroepjes worden weer actiever, en bij oproep om afval te prikken in de straat is de respons ook alweer groter dan verwacht. ‘Zo’n warmtewandeling geeft je inzicht in de warmtelekken van je huis, maar het buurteffect is eigenlijk veel belangrijker. Het gaat om zoveel meer dan alleen warmte’, aldus een enthousiaste Mieke, die ook klimaatgesprekken organiseert in onze wijk.
Hoe gaat het verder?
De energiecoach interpreteert de beelden en bespreekt deze met de buurtbewoners. Daarna ligt de bal bij de huiseigenaren. Wat gaan we als eerst aanpakken? Kunnen we slim collectief inkopen bij een aannemer? Ook daar kan Het Groene Zuiden bij helpen. Bijvoorbeeld met advies van een energiecoach of een collectieve inkoopactie of subsidies.
Deze warmtewandeling was een succes en smaakt naar meer. Het Groene Zuiden leidt daarom deze maand een aantal energiecoaches op om warmtescans te maken en te interpreteren. Deze winter zijn, (bij koud weer) nog twee straten in Zuid aan de beurt. Nieuwe aanmeldingen schuiven door naar het volgende winterseizoen. Want zonder kou… geen warmtewandeling.
Foto boven: Lisa de Groot. Foto warmtescan: Irene Eisink
Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.
Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl
Geef een reactie