Klimaatslim tuinieren met Moniek
Wil jij je tuin ‘klimaatslim’ inrichten? Pak dan de tips van Moniek erbij! In haar boek “klimaatslim tuinieren legt zij je uit hoe je je tuin natuurvriendelijk en toekomstbestendig houdt.
Geen VT-wonen
Het klimaat verandert, dat merken we steeds vaker: de zomers worden warmer, natter, droger, wisselvalliger. De winters worden minder koud, de lente begint vroeger dan voorheen. Dat heeft ook impact op onze directe leefomgeving, zoals iedere tuinbezitter aan den lijve kan ondervinden. We hebben geen directe invloed op globale veranderingen, maar kunnen wel met de gevolgen leren omgaan en beter mét de natuur leren samenwerken. en zoals voor veel geldt: begin in je eigen (achter)tuin! Het boek ‘klimaatslim tuinieren’ van Moniek de Bakker helpt je daarbij een handje. Zij legt in heldere bewoordingen uit hoe je je tuin natuurvriendelijk en toekomstbestendig houdt. Niet het VT-wonen traject met veel steen en plastic, maar juist gebruik maken van natuurlijke bronnen, regenwateropvang en groen. Moniek geeft praktische handvatten om je tuin tot een groen en klimaatbestendig paradijsje om te toveren.
Het is allemaal niet moeilijk
Naast een korte inleiding heeft het boek zes hoofdstukken: ontstenen, tot in de bodem, groen in de hoofdrol, biodiversiteit, minder tuinwerk, meer plezier en tuinieren op niveau (over tuinieren op het balkon). Hoofdstuk één geeft aan ‘bestraat zo min mogelijk’, wat een open deur lijkt, maar voor veel mensen is ‘onderhoudsarm’ een ander woord voor verstening. Dit nieuwe ‘stenen tijdperk’ moet nu maar eens stoppen: groene opritten, regenwater opvangen, wadi’s aanleggen, het is allemaal niet moeilijk én het helpt de natuur bij het afvoeren van overtollig regenwater. Moniek de Bakker draagt allerlei praktische oplossingen aan en duikt vervolgens in hoofdstuk twee in het bodemleven. Er volgt een uitleg over soorten grond, composteren, vermicomposteren en bokashi. Hoe maak je (snel of langzaam) bladaarde? Ze legt het allemaal in makkelijk te begrijpen taal uit. Ook staan er in het boek heel veel plantenlijsten voor iedere soort grond en situatie.
Als de tuin dan ‘ontsteend’ en de bodem goed is, kan er groen in de tuin (hoofdstuk drie). Er volgt uitleg over bloembollen, wat inheems en uitheems is, voorjaarsbloeiers, vaste planten en het verschil tussen winterhard en wintergroen. Wat zijn éénjarige en tweejarige heesters? Hoe kun je planten delen? Ook hier hele praktische tips en lijsten met planten voor zon/ schaduwplekken en het aanleggen van geveltuinen. Hoofdstuk vier is gewijd aan biodiversiteit: varieer in je tuin met diverse biotopen. Plant een haag, bedenk welke dieren er in deze omgeving kunnen en moeten leven. Hoe maak je een goed bijenhotel en wat kun je voor vlinders en andere insecten betekenen?
“Luinieren”
Hoofdstuk vijf gaat dieper in op ‘luinieren’. Maak het jezelf gemakkelijk met tuinieren: zet de juiste plant op de juiste plek en maak gebruik van onkruid en plaagdieren, pas mulchen toe of de ‘no dig’ tactiek. Hoofdstuk zes richt zich op het inrichten van balkon en terras, want ook daar geldt: je kunt het zelf bepalen, als je maar weet hóe. Door het hele boek vind je lijsten van (fruit)bomen, struiken, vaste planten, klimplanten, plantenlijsten voor hommels en wilde bijen met de namen in het Nederlands, de wetenschappelijke naam, de bloeitijd, de hoogte en de standplaats.
Kortom, een waardevol boek dat de beginnende, maar ook de gevorderde tuinierder veel nieuwe inzichten zal geven. De prachtige foto’s, gemaakt door Anneke Beemer e.a., maken het boek extra aantrekkelijk en helemaal af.
Klimaatslim Tuinieren, Moniek de Bakker. Fotografie: Anneke Beemer e.a., hardcover, 224 pagina’s. Uitgeverij Terra, ISBN 978 90 8989 955 2, €29,99. Bestel het boek hier bij Van der Velde in de Broeren.
Verhaal: Carin van de Ploeg, foto: Marijn Roskam / Hoogland-online
Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.
Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl
Geef een reactie