Skip to main content

Komst snelweg dwars door Zwolle-Zuid

Er komt een snelweg dwars door Zwolle. Dit raakt ook Zwolle-Zuid. Het Groene Zuiden is hierover geïnformeerd en zit er bovenop. In dit artikel lees je meer over de plannen.

Wie wel eens ‘s avonds een rondje loopt, is deze Zwollenaar misschien al wel eens tegen gekomen. Smakkend en snuivend rommelt hij onder bosjes en in bladerige tuinhoekjes: de egel. Rommelplekjes en dichte bosjes hebben we ook in de stad wel, maar stenen en asfalt hebben we nog veel meer. Om de egels een handje te helpen, is er actie nodig: de aanleg van een egelsnelweg. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt.

De egel komt in heel Nederland voor, maar het aantal egels daalt gestaag. Zwolle is daarop geen uitzondering. Dat is zonde, want zo’n egel in je tuin is juist heel welkom. Ze eten kevers, rupsen en slakken en zorgen daarmee voor een goede balans in je tuin. In onze wijken zijn de egels graag geziene gasten op vaste plekken die al lekker groen zijn, maar moeten ze behoorlijke afstanden afleggen om naar het volgende groenplekje te komen. Dat komt door het aantal versteende tuinen en de schuttingen die de toegang naar de tuin blokkeren. Dat laatste is heel gemakkelijk te verhelpen: door een kleine doorgang in de schutting te maken tussen groene tuinen, breid je het leefgebied van de egel uit. Een gat van 13×13 cm is al groot genoeg.

Lenteklaar

Nu het zonnetje weer begint te schijnen en de temperaturen langzaam oplopen, hebben we de neiging om de tuin weer lekker netjes te maken. De egel houdt wel van een beetje rommel in de tuin. Een hoekje met dode stengels en bladeren is een ideale schuilplaats voor de egel en voor allerlei insecten. Een egelhuisje in je tuin biedt ook een mooie schuilplaats en kan zelfs de plek worden waar een egel jongen krijgt. Je kan ze ook makkelijk zelf maken.

Hoewel deze schattige diertjes een ingebouwd afweersysteem hebben, redden hun stekels ze niet altijd. Jezelf tot een bolletje oprollen als er een auto aankomt is bijvoorbeeld niet ideaal. Omdat egels vooral in de schemer en ‘s nachts actief zijn, kan je ze helpen door ook ‘s avonds rustig te rijden en niet zomaar over dingen heen te rijden die je op straat ziet liggen.

Bijvoeren is in principe niet nodig, maar in de herfst kan je een schaaltje kattenbrokjes neerzetten voor de egel. Het nadeel is wel dat de katten van de buren er waarschijnlijk ook van komen eten. Melk is heel slecht voor egels, zet dus nooit melk neer. Een drinkplek met water is wel belangrijk, vooral als het lange tijd droog is. Ook de vogels zijn hierbij gebaat. Heb je een vijver met steile randen? Dan kan je een schuin plankje omwikkeld met kippengaas in je vijver steken, zodat een ongelukkige egel die in het water kiept tijdens het drinken er ook weer uit kan.

Op www.egelwerkgroep.com vind je informatie over de egel, het aanleggen van de egelsnelweg, een handleiding om zelf een egelhuisje te bouwen en nog veel meer. Laten we samen een egelsnelweg aanleggen dwars door Zwolle!

Door: Elea Schoon

Wil je jouw straat mobiliseren om mee te werken aan de egelsnelweg, of maak jij een doorgang in jouw schutting? Vul dan hieronder je gegevens in en we sturen je de nodige informatie.

Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.

Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws & verhalen

Zwolse klimaatdag – voorjaarseditie

Schaapscheerdersfeest

Afval rapen langs de IJssel