Skip to main content

MEEDOEN

Groene Zuiden

Meedoen

Het Groene Zuiden is opgericht in 2021 vanuit een groep enthousiaste inwoners van Zwolle Zuid. Er zijn al vele leuke activiteiten georganiseerd, zoals Warme Burendagen en uitdeelacties met isolatiematerialen en walnotenboompjes. Doe je ook mee?

Wat zoeken wij:

 • Bestuursleden met een duurzaam hart;
 • Leden voor werkgroepen; handen uit de mouwen en doen!
 • Straatambassadeurs: ons duurzaam straatcontact en  hart van het Groene Zuiden
 • Communicado’s: vertellers, socio’s en beeldmakers die verbinden en  vertellen

Werkgroepen

Wij geloven in concrete acties en groene ideeën. Wij werken dan ook graag met werkgroepen die samen de schouders zetten onder een project. Als het project is afgerond kan je je aansluiten bij een nieuw idee of neem je een pauze. Genieten van wat je hebt gerealiseerd. Niets moet alles mag!

Sluit je aan bij een van onze werkgroepen:

 1. Eetbare planten en struiken in de wijk. Lekker snoepen van al het eten dat groeit in Zwolle Zuid? Wie wil dat nou niet? Samen gaan we kijken hoe we meer eetbaars kunnen laten groeien in ons stadsdeel.
 2. Tegelwippen. Stenen eruit , groen erin! Minder stenen zorgt voor minder warmte in de zomer en een betere waterafvoer tijdens regenbuien. Meer groen zorgt voor meer biodiversiteit en, al zeggen we het zelf, mooiere straten. Heb jij al ideeën voor jouw straat of wijk?
 3. Energiecoaches. Op dit moment hebben we 7 energiecoaches die bewoners helpen met het energiezuiniger maken van hun huis. Welke stappen kan je nemen? Wij helpen graag! Een energiecoach op bezoek? Of wil je zelf energiecoach worden? Neem contact op!

Doe je mee? Warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Straatambassadeurs

Straatambassadeurs zijn ons groene hart! Een straatambassadeur is ons straatcontact, een duurzame verbinder tussen (een deel van)  de straat en het Groene Zuiden. Door middel van een app groep informeren we jou en de rest van de ambassadeurs van onze activiteiten. Jij informeert je straat. Zo hebben wij een groter bereik en wordt Zwolle Zuid snel groener. Dit kost je ongeveer 10 minuten per maand.

Wil je als straatambassadeur meer doen? Dat kan! Je kan een Warme Burendag organiseren, boomspiegels aanleggen, tegels wippen, of….. De groene en duurzame mogelijkheden zijn eindeloos!

Alvast wat tips & tricks

 • Veel ambassadeurs maken gebruik van een straatapp, een handig middel om contact in de straat te maken en houden. Als jouw straat deze app nog niet heeft, kun je een actie of gezamenlijke BBQ gebruiken om deze appgroep op te starten
 • Als je iets wilt organiseren, begin dan met een laagdrempelige activiteit die de buurt bij elkaar brengt
 • Het proces (ontmoeting) is net zo belangrijk als het resultaat
 • Bevraag je mede-ambassadeurs
 • Laat mensen meedenken en benut de aanwezige man/vrouwkracht
 • Vier de successen

Subsidie

Activiteiten kosten geld, maar gelukkig zijn er verschillende potjes om dat te ondersteunen. Kijk eens bij de gemeente Zwolle: Premie voor buurtinitiatieven | Gemeente Zwolle. Het Groene Zuiden helpt je graag bij de ondersteuning van activiteiten; dus laat ons je ideeën weten!

Meld je aan als straatambassadeur! warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Communicatie

Al onze leuke, groene en duurzame activiteiten verdienen een podium. Daar hebben we jou bij nodig! Dus heb jij wat uurtjes over in de week? Vind je het leuk om een verhaal te vertellen, draai je je hand niet om voor posts op social media of maak je graag foto’s? Laat het ons weten. Wij zoeken vertellers, schrijvers, groene influencers, verslaggevers en beeldmakers. Dit is in eerste instantie vrijwilligerswerk.

Stuur ons een berichtje! Warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Ideeën

Verder zijn wij altijd op zoek naar leuke ideeën. Laat het ons weten!