Skip to main content

Op kierenjacht in Zwolle-Zuid

Aan de van Harenmarke is een doorblowertest uitgevoerd: een test waarmee je kieren en tocht zichtbaar maakt door het huis op onderdruk te zetten. In dit verhaal lees je hoe dat ging, wat het buurmannen Rutger en Ouke opleverde en hoe je ermee verder kunt.

Ongewild warmteverlies in huis

Rutger van Het Groene Zuiden organiseert de test in zijn huis aan de Van Harenmarke. Buren met een soortgelijk huis zijn ook uitgenodigd, ze willen met elkaar meer leren over hun soort huizen. Buurman Ouke is daarom ook van de partij. Energieadviseur Olaf voert de test uit. Tijdens een kop koffie legt hij uit wat een blowerdoortest is. Kort gezegd onderzoek je waar de kieren in je huis zitten, door het hele huis vacuüm te zuigen. Zo weet je waar je ongewild warmte verliest.

Dat is handige informatie als je je huis verder wilt isoleren, ventileren en verduurzamen. Daarna kunnen ze hun huis geschikt maken voor de lagetemperatuurverwarming. Het is zijn de eerste stappen op weg naar een verwarming zonder aardgas. (In dit artikel lees hoe je huis in 5 stappen aardgasvrij maakt).

Waar komt de tocht vandaan?

Rutger vertelt dat zijn huis al best energiezuinig is. ‘Ik betaal 75 euro per maand aan gas en elektra. Dat is vrij weinig. Dat heeft denk ik te maken met de grote ramen in de woonkamer op het zuiden, waardoor het bijna altijd warm is. En de warmte blijft lang hangen, waardoor we amper hoeven stoken. Als we stoken, gaat de temperatuur op maximaal 19 graden.’ Hij heeft een paar jaar geleden zelf HR++ glas laten zetten beneden. De vorige eigenaar heeft een en ander verbouwd, maar Rutger voelt vaak wel tocht op bepaalde plekken, bijvoorbeeld op de slaapkamers bij de aanhechting van de muur en het dak. ‘Het probleem is dat ik er zelf niet bij kan, dus het blijft onduidelijk hoe het daar zit. Daarom vind ik de doorblowertest zo interessant. Waar in huis kiert het, en wat kan eraan gedaan worden? Ik denk dat we wel nog kunnen verbeteren.’

Warmte terugwinnen

Rutger en buurman Ouke zijn allebei geïnteresseerd in een warmte-terugwinsysteem (wtw). Olaf legt uit hoe dit werkt en wat de voordelen zijn. Het lijkt Ouke handig als een ventilatiesysteem zichzelf regelt. Dan weet je zeker dat de luchtkwaliteit altijd goed is. Het lijkt Rutger heel fijn om een WTW-systeem te hebben, ook omdat er dan geen pollen binnenkomen, want hij heeft erg last van hooikoorts.

Verwarmingsketel op 50 graden

Buurman Ouke woont aan de Hackfoortmarke, om de hoek bij Rutger. Ouke woont in eenzelfde soort huis en hij is benieuwd wat de resultaten zijn van de blowerdoortest. ‘Wat zijn de zwakke plekken van het huis en wat kan ik doen om nog meer energie te besparen? Is mijn dubbel glas nog wel goed? Hoe kan ik comfort verbeteren?’ Hij begon met energie besparen toen de energieprijs zo hoog werd door de oorlog in Oekraïne. Die periode was ook financieel niet zo gunstig voor hem, wat hem extra motiveerde om iets te veranderen in huis. ‘Ik hoorde op de radio over ‘Zet m op 60’, de methode om de temperatuur van je verwarmingsketel op 60 graden te zetten. Ik kwam daarna terecht op het YouTube kanaal Ketelklets, en kreeg daar handvatten om aan de slag te gaan. Mijn ketel staat sindsdien op 50 graden en daar krijg ik het huis lekker warm mee.’

Je kan zo naar buiten kijken!

De buurmannen gaan met Olaf aan de slag. Zodra het huis onder druk staat, begint de kierenjacht. Aan de meter kan je zien dat het huis al behoorlijk kierdicht is. Dit doe je door te voelen, met rook en met een warmtebeeldcamera. Als we de trap oplopen, voelen we koude lucht ons tegemoetkomen. Het blijkt te komen van een onverwachte plek, namelijk uit de buis van het ventilatiesysteem op zolder. ‘Jeetje, nooit bij stilgestaan. Je kan er ook zo door naar buiten kijken!’ Er zit ook een gat naast dat Rutger nog nooit was opgevallen. Wat betreft de aanhechting van de muur en het dak, waar Rutger soms wat tocht voelt, valt het mee met kieren. Op de plek waar de muur en de voorzetwand beginnen, kan wat flexibele pur gespoten worden om het gat te dichten. De buren zijn verbaasd over de goede staat van het huis. Het is best goed nieuws, want dat betekent dat ze eigenlijk al snel verder kunnen naar grotere maatregelen, zoals een WTW-systeem. ‘Goed om te weten dat daar ook ISDE-subsidie op zit!’ zegt Rutger.

Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.

Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws & verhalen

energiecoach

Word ook energiecoach!

Maak je dak groen!

Tegels gewipt? Laat ze gratis ophalen!