Skip to main content

Samen naar een duurzamer Zwolle-Zuid

Over het Groene Zuiden

Wij zijn het Groene Zuiden, jouw buren in Zwolle Zuid. We willen onze wijk verduurzamen en vergroenen. Daarom organiseren we activiteiten en acties die onze straten nog groener maken en onze tuinen klimaatbestendiger. Onze energiecoaches komen graag bij je langs om je advies te geven over isolatie en energiebesparing zodat Zwolle-Zuid steeds duurzamer wordt!

Het Groene Zuiden is een duurzame netwerk van groene doeners dat wijkbewoners van Zwolle-Zuid verbindt, inspireert en helpt. Bijvoorbeeld met tips voor subsidies, lezingen, doe-dagen of collectieve inkoop. Met elkaar dragen we bij zo actief bij aan een mooiere, leefbare en duurzame wijk. Doe je ook mee?

Over Zwolle-Zuid

Zwolle-Zuid is het grootste stadsdeel van Zwolle met meer dan 30.000 inwoners. De wijk is gebouwd rondom de buurtschappen Ittersum en Schelle die vroeger aan de zuidkant van de stad lagen. Daarom kom je er, verscholen tussen de nieuwbouwwoningen, nog oude woningen en boerderijen tegen.

Er is veel groen en water in de wijk. Je bent snel in het buitengebied voor een wandeling langs de uiterwaarden van de IJssel: een uniek rivierlandschap dat veel bewoners in hart hebben gesloten. Het groen en de ruimte in de wijk is in potentie een paradijs voor stadsnatuur, voedselbossen en het vergroten van biodiversiteit. 

Stadsdeel Zuid kent een grote diversiteit aan inwoners, de wijk is geschikt voor starters, jonge gezinnen, maar er zijn ook buurten met veel ouderen.

Maar wie je ook bent, jong of oud, arm of rijk: er zijn altijd manieren om je directe woonomgeving te verduurzamen. Het Groene Zuiden helpt je hiermee op weg.

gewipte tegels

Tegeltaxi

26-27 sept | overal

Bij het vergroenen van je tuin heb je misschien tegels over die je niet meer gebruikt. Deze kun je gratis laten ophalen. De Tegeltaxi komt tijdens het NK Tegelwippen langs om alle overgebleven tegels op te halen. Dit gebeurt in mei en september. Op dinsdag 26 september en woensdag 27 september is de volgende en laatste ronde van dit jaar. Het is wel belangrijk dat je je tegels van tevoren aanmeldt. Meer informatie vind je op de site van de gemeente.

Groene Booster

17 oktober | Schellerhoeve

We delen ideeën over de verduurzaming van huis, tuin, straat, buurt en wijk. Wat is nodig om acties tot een succes te maken?

Hoe loopt het met de regentonactie? Komen er nieuwe acties rondom energiebesparing? Kan ik zelf iets starten? En hoe gaat dat dan? Is er geld beschikbaar? Je hoort het allemaal op onze maandelijkse Groene Booster

Kom naar de groene booster en help Zwolle-Zuid verduurzamen!

  • Datum: 17 oktober
  • Tijd: 19:30 (inloop vanaf 19:15)
  • Plaats: Schellerhoeve

Klimaatgesprekken

v.a. 19 okt | 19:30 – 21:30 | Zwolle-Zuid

Vanaf oktober kun je meedoen met KlimaatGesprekken. In zes workshops van 2 uur ontdek je hoe je je voetafdruk kunt verkleinen en je handafdruk – je positieve impact – kunt vergroten. De workshops geven inzicht in de keuzes die je bewust of onbewust dagelijks maakt. Je leert van elkaar en word positief uitgedaagd om je klimaatimpact te verminderen. Niet omdat het moet, maar omdat je het zelf belangrijk vindt en doet wat bij jou past.