Wie wij zijn

Zwolle-Zuid is het grootste stadsdeel van Zwolle met meer dan 30.000 bewoners. De wijk is gebouwd rondom de buurtschappen Ittersum en Schelle die vroeger aan de zuidkant van de stad lagen. Daarom kom je er, verscholen tussen de nieuwbouwwoningen, nog oude woningen en boerderijen tegen.

Er is veel groen en water in de wijk. Een groot plezier is dat je snel in het buitengebied bent, voor een wandeling langs de uiterwaarden van de IJssel. De IJssel stroomt ter westerzijde langs de wijk en biedt een uniek rivierlandschap als beleving en betekenisgeving voor bewoners. Het groen en de ruimte in de wijk is in potentie een paradijs voor stadsnatuur, voedselbossen en het vergroten van biodiversiteit. 

Stadsdeel Zuid kent een grote diversiteit aan inwoners, de wijk is geschikt voor starters, jonge gezinnen, maar er zijn ook buurten met veel ouderen. Jonge mensen willen hun huizen vaak verduurzamen, met het oog op de toekomst. En dan zijn er ook de mensen met een kleine portemonnee in Zuid. Hoe kunnen zij ondanks de weinige financiële middelen toch bijdragen aan de energietransitie.

Er zijn vele mooie duurzame en groene initiatieven in Zuid; groene daken, vergroenen van straten door boomspiegels te beplanten, zonnepanelen op daken, vogelhuisjes maken met kinderen en ophangen in de straat, etc. Er wordt volop gewerkt door bewoners aan een mooier en duurzaam buurtklimaat in Zuid. Deze bewoners doen dit uit eigen initiatief, alleen of met de buurt. Soms starten ze dit uit eigen belang (besparing op de energiekosten) maar nog vaker vanuit een “groen hart’ voor een beter milieu en klimaat. 

Bewoners uit Zuid die hun eigen huis of omgeving duurzamer willen maken, weten niet altijd waar en bij wie ze moeten beginnen. Bestaande kennis en ervaring worden nog niet optimaal gedeeld in het stadsdeel. Het niet delen van deze kennis en ervaring is natuurlijk hartstikke zonde, want waarom zou je steeds opnieuw het wiel uitvinden, als jouw buurman het al gerealiseerd heeft?

Inspirerende duurzame initiatieven

| Reageren

Wie door Zwolle-Zuid fietst of wandelt, ziet op verschillende plekken groene en duurzame initiatieven. Een paar voorbeelden ter inspiratie:

Zwolle Zuid zoekt energiecoaches

| Reageren

Het Groene Zuiden zoekt enthousiaste en creatieve buren die energiecoach willen worden. Wij bieden een opleiding aan voor energiecoach waaraan je kosteloos kunt meedoen. Zo bouwen we samen kennis op in de wijk over besparen en kunnen we onze buren én onszelf helpen om onze huizen comfortabeler en duurzamer te maken. Doe je ook mee?

Doe je mee aan warme burendag?

| | 3 reacties

Op zaterdag 29 januari organiseren we in verschillende straten in Zwolle-Zuid een warme burenochtend. We zijn op zoek naar straten die willen meedoen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contactgegevens

volgt