Skip to main content

Zwolle-Zuid walhalla sleedoornpage

Zwolle-Zuid is landelijk een walhalla voor een zeldzame vlinder: de sleedoornpage.

De sleedoornpage heeft de sleedoorn als thuisbasis. Deze struiken staan ondermeer langs de randen in het Schellerpark, Zandhove, Oude Mars en langs de IJsselallee in Zwolle-Zuid.

‘Zwolle is landelijk een voorbeeld in vlindervriendelijk groenbeheer’, zei Kars Veling van de Vlinderstichting tijdens een jubilieumbijeenkomst van zijn organisatie in Zwolle. De Vlinderstichting viert het 40-jarig jubilieum door het land in te trekken langs plekken met bijzondere vlinderverhalen.

sleedoornpage Zwolle-Zuid

In Zwolle is een van de hotspots voor de zeldzame sleedoornpage. ‘Dat is vooral te danken aan een intensieve samenwerking tussen de groenbeheerders van ROVA en vrijwilligers van de vlinderwerkgroep van de KNNV in Zwolle‘, aldus Veling.

Verhaal gaat verder onder de foto

Tellers van eitjes op zoek in sleedoornstruiken.

De sleedoornpage is een vlinder die je zelden ziet omdat de diertjes graag in hoge boomtoppen fladderen. Hun eitjes zetten ze in het najaar af op takken van sleedoorns. Het zijn minuscule eitjes die met een vergrootglas zijn te ontdekken. Vrijwilligers zoeken de eitjes en markeren de plekken met een touwtje. Zondag 22 januari trok een groep vlindervrijwilligers door het Schellerpark, na een ontmoeting in wijkboerderij Schellerhoeve.

Vrijwilligers in Zwolle registreerden vorig jaar een record aantal van bijna 1300 eitjes van de sleedoornpage. Het is onbekend hoeveel procent daarvan uiteindelijk als rups verpopt tot vlinder.

Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.

Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws & verhalen

Zwolse klimaatdag – voorjaarseditie

Schaapscheerdersfeest

Afval rapen langs de IJssel