Groen & water

Ons klimaat verandert. Er komen meer zware hoosbuien en langere periodes van droogte, zeggen de weerkenners. Je kunt je daarop in je eigen omgeving ook op voorbereiden. Bijvoorbeeld door een regenton aan te schaffen en de regenpijp af te koppelen van het riool. Of door het platte dak van een schuur of huis te voorzien van begroeiing, zodat het water beter wordt vastgehouden. Voor zo’n groen dak is er ook subsidie.

Een andere optie is: Minder stenen in de straten, zodat overvloedig regenwater makkelijker z’n weg vindt en niet in het riool verdwijnt. 

Dit jaar organiseert Het Groene Zuiden een aantal (straat)acties met gratis energiebesparende maatregelen. Meedoen? warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Groene Zuiden zoekt versterking

| Reageren

Doe je mee? We zoeken buurtbewoners met een duurzaam hart en groene vingers. Maar ook groene verbinders die graag willen verduurzamen. Kortom wij zoeken jou!

Kristalbad Harculo

Wens: duurzame sauna in Zuid

| Reageren

In een brainstorm over groene wensdromen voor Zwolle-Zuid kwam een opvallend idee boven drijven: de wijk heeft behoefte aan een energieneutrale sauna.

Er werd ook meteen een plek aan gekoppeld: Misschien past het bij het Kristalbad dat in de jaren dertig van de vorige eeuw bij Harculo was te vinden. Nu bij Harculo een nieuwe woonwijk wordt ontwikkeld, zou zo’n duurzame sauna misschien uitstekend passen.

Tijdens de brainstorm – georganiseerd door de kerngroep van Het Groene Zuiden – kwamen tal van suggesties naar voren om de wijk groener en duurzamer te maken. Varierend van natuurrondleidingen in de wijk, een voedselbos, tegels verwijderen uit tuinen en parkeerplaatsen tot auto delen, duurzame winkel in de Schellerhoeve en meer groene daken.

De keus is gemaakt om vooralsnog in te zetten op drie thema’s:

  1. Energiecoaches die wijkbewoners adviseren in verduurzamen en energiezuinig maken van woningen.
  2. Hoe kunnen we meer eetbare bomen en struiken en groentetuintjes krijgen in Zwolle-Zuid?
  3. Acties organiseren om tegels en straatstenen te vervangen door groen.
Groene Zuiden

Kruidentuintje voor de buurt

| Reageren

Zwolle-Zuid is weer een buurt-kruidentuintje en insectenhotel rijker.

Naast een insectenhotel – een plek waar bijen en kevers een veilig heenkomen kunnen zoeken – is een klein tuintje aangelegd aan de Van Harenmarke en Van Hackfoortmarke. Er zijn kruiden geplant die iedereen in de buurt vers mag gebruiken.

Initiatiefnemer is Rutger ter Horst. Hij heeft een groen hart voor een duurzamer Zwolle Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief