Skip to main content

Resultaten regentonnenactie 2023

De regentonnenactie van 2023 was een succes. In dit korte artikel lees je de resultaten.

Honderden Zwollenaren besloten om regenwater te gaan opvangen, bewaren en gebruiken. Dat is allereerst goed nieuws voor de Zwolse bodem. In tijden van droogte wordt zo minder (kraan)water onttrokken en meer regenwater gebruikt. Ook is dit goed nieuws voor de bloemen en planten in tuinen (en huiskamers) van de kersverse regenton-eigenaren. Zij krijgen minder kalkrijk water, en daar gaan ze ontzettend goed op!

Maar liefst 284 tonnen kwam er via de actie bij in de stad. Dat is veel meer dan we als organisatie vooraf verwachtten! Hieronder zie je de getallen per wijk:

Een aantal leuke feitjes:

  • Ruim de helft van de tonnen werd in de eerste maand van de actie besteld. Hier zag je dat de behoefte aan een regentonnenactie groot was!
  • Drie straten bestelden gezamenlijk hun tonnen. Zo wordt een regenton ineens een verbinding tussen buren. Dat is tof! Lees ook eens dit verhaal
  • Begin juli 2023 had de regentonnenactie geluk: midden in een gortdroge periode viel er een hoosbui van maar liefst 50 mm in de stad. Dat is precies waar de regentonnen op inspelen. Er is altijd genoeg regenwater voorhanden, als je het maar bewaart!

En dan nog tips voor een nieuwe actie:

  • een aansluitservice zou tof zijn. Aansluiten van het regenton is niet voor iedereen een eitje
  • het zou fijn zijn als de subsidie van de gemeente vooraf wordt meegerekend in de prijs. Hierover is contact met de gemeente.

Komt er in 2024 weer een actie? Dat hangt van jou af! De actie in 2023 is tot stand gekomen dankzij de inzet van een enthousiaste club vrijwilligers. Wil je in 2024 bijdragen aan een nieuwe actie? Bijvoorbeeld in de communicatie, in een fixteam, als aanspreekpunt voor de leveranciers, of regelneef? Laat dat dan weten via het contactformulier van het Groene Zuiden of benader het platform duurzaam zwolle. Alle hulp is welkom!

Let op: Reacties worden eerste gecontroleerd en zijn daarna openbaar.

Wij willen u vragen om aanvragen of reacties met persoonlijke informatie te mailen naar warmwonen@hetgroenezuiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws & verhalen

Social media-held gezocht

Word ook energiecoach!

Eerste warmtewandeling een succes